Pour-over koffie, ook wel bekend als filterkoffie of slow coffee, is een populaire zetmethode die koffieliefhebbers wereldwijd waarderen om zijn pure smaak en controle over het zetproces. In dit artikel bespreken we verschillende methoden om pour-over koffie te zetten, inclusief benodigdheden, technieken en tips om de perfecte kop te bereiden. Van de klassieke Hario V60 tot de Chemex en Kalita Wave, we behandelen de essentiële stappen en variabelen om thuis een heerlijke pour-over koffie te maken.
Wat is pour-over koffie?
Pour over koffie is een manier om koffie te zetten waarbij heet water handmatig over gemalen koffiebonen wordt gegoten. Het pour over methode is zeer zorgvuldig en vereist precisie en timing om een goede smaak te behouden. De resulterende koffie is vaak vol van spannende smaken. Pour over koffie wordt geserveerd in grotere porties, meestal in een normaal kopje of mok. Pour over koffie is ook minder geconcentreerd en dus niet zo sterk. Espresso heeft een stevigere, intensievere smaak dan pour over koffie, die vaak een zachter, afgeronder smaak heeft.
Pour over koffie past perfect bij de slow coffee trend. Wat is pour over koffie en hoe maak je het? Wij leggen het aan je uit. Pour over betekent ‘gieten over’ of ‘opgieten’. Dat is precies wat je bij pour over koffie doet. Het is een manier van koffiezetten waarbij je langzaam heet water over gemalen koffiebonen giet. Dat doe je op een gecontroleerde manier. Er komt zorgvuldigheid en timing bij kijken. Nee, geen simpel machineknopje indrukken dus
Benodigdheden voor pour-over koffie
Om te beginnen met het zetten van Pour Over koffie heb je de juiste benodigdheden nodig. Dit zijn een Pour Over koffiezetapparaat, papieren filters, versgemalen koffie, een waterkoker en een koffiemok.
De temperatuur van het water is een belangrijk aspect bij het zetten van de perfecte Pour Over Coffee. Ideaal gezien moet je het water verwarmen tot ongeveer 90-96 graden Celsius. Dit is net iets onder het kookpunt van water, waardoor de koffie niet verbrandt en er geen bittere smaak ontstaat. Een handige tip om de temperatuur van het water te controleren, is door gebruik te maken van een waterkoker met variabele temperatuurinstellingen. Zo kun je eenvoudig de juiste temperatuur instellen voor jouw specifieke koffiemaling en -methode.
Koffiebonen en maalgraad
Ga altijd voor verse koffiebonen voor je pour over koffie. Hele bonen dus! Het is een extra stap om de bonen te malen, ik weet het. Maar vers gemalen koffie is zoveel beter van kwaliteit dan gemalen koffie. Wist je dat gemalen koffie binnen no-time z’n aroma’s grotendeels verliest? Superzonde. De beste temperatuur voor pour over koffie is tussen de 90 en 95 graden Celsius. 94 graden is in dit geval je beste optie. Je zet een koffie met een rijke, diepe smaak, waarbij veel aroma’s vrijkomen.
De maalgraad van je koffie is helaas geen one-size-fits-all. Dit zou het natuurlijk een stuk makkelijker maken om altijd de perfecte koffie te zetten. De maalgraad beïnvloed voor een groot deel de smaak van je koffie en is daarom dus erg belangrijk om goed te krijgen. Bij pour-over koffie heb je een medium-grove maling nodig voor een goede extractie. Een te fijne maling zorgt voor over-geëxtraheerde, bittere koffie; te grove maling resulteert in onder-geëxtraheerde, zure koffie.
Populaire pour-over methoden
Er zijn verschillende methodes om pour-over koffie te zetten, maar enkele springen eruit door hun populariteit en gebruiksgemak. Hieronder bespreken we de drie meest bekende methoden: de Hario V60, de Chemex en de Kalita Wave.
Hario V60
De Hario V60 is een populaire methode voor pour over koffie die wordt gebruikt door barista’s over de hele wereld. Je kunt pour over koffie zetten met verschillende soorten koffiefilters, maar de Hario V60 en de Chemex zijn twee van de populairste opties. Wil je zelf aan de slag met pour over koffie? Het is makkelijker dan je denkt! Het enige wat je nodig hebt is een pour over dripper, een koffiefilter, koffiebonen, heet water en een beetje geduld.
De Hario V60 Drip Kettle Buono is de ideale waterketel voor filterkoffie. Geschikt voor vrijwel iedere warmtebron. Perfect voor de beginner.
Chemex
Daarnaast kent Pour Over Coffee een langzamer brouwproces dan reguliere koffieapparaten. Deze zogenaamde ‘slow coffee’-methode zorgt ervoor dat het water langer met de koffie in contact blijft, wat resulteert in een intensere en rijkere smaakbeleving. Bovendien wordt bij Pour Over gebruikgemaakt van speciale filters, zoals de Chemex, V60 of Kalita Wave, die ontworpen zijn om een gelijkmatige extractie mogelijk te maken. Deze filters verschillen in vorm en materiaal van de standaard papieren filters die in traditionele koffiezetapparaten worden gebruikt en dragen bij aan een heldere, frisse en zuivere smaak.
Kalita Wave
Waar bij een kegelvormig filter de manier van opschenken invloed heeft op de extractie, halen methodes met een vlakke bodem die variabele weg. Bekend is de Kalita Wave, geïntroduceerd in 2010 en vernoemd naar de Japanse fabrikant en het golvende papieren filter. Doordat de manier van opschenken minder invloed heeft en het water niet naar één centraal punt beweegt, zoals bij een kegelvormig filter, is de extractie gelijkmatiger. In de platte bodem zitten drie gaatjes, wat channelling (kanaalvorming, met onderextractie tot gevolg) tegengaat. Samen met het golvende papieren filter, dat nauwelijks contact maakt met de houder, resulteert dit in een evenwichtige extractie die een heldere koffie oplevert.
Stap-voor-stap handleiding voor pour-over koffie
Om pour-over koffie te zetten, is precisie en geduld essentieel. Hieronder volgt een algemene handleiding die je kunt aanpassen aan je gekozen methode.
Kook het water en laat 2 min afkoelen of verwarm tot 90°C. Plaats het papieren filter in het filterhouder van het pour over apparaat. Spoel het filter met heet water en verwarm het kannetje. Maal 18g koffiebonen tot een fijne consistentie. Giet de gemalen koffiebonen in het filter en start de timer. Schenk 30 ml water op de koffie en laat halve minuut bloomen. Begin in het midden en vul het filter met ronde bewegingen tot net onder de rand. Schenk af en toe met dezelfde beweging bij tot je in 2:30-3:00 min op 300 ml zit.
Een belangrijke term bij pour over koffie is bloomen. In principe is dat de term voor het rustig en gecontroleerd opgieten van het hete water. Je begint in het midden van het filter en giet langzaam verder naar buiten, naar de filterrand toe. Daardoor zwelt de gemalen koffie op: het gaat ‘bubbelen’. Je zet met pour over koffie geen espresso, maar een grotere batch filterkoffie. In vergelijking met espresso is pour over veel zachter en minder sterk van smaak. Over het algemeen geldt de regel: 60 gram gemalen koffie voor 1 liter water. Dus 30 gram voor 500 milliliter, enzovoorts.
Tips voor de perfecte pour-over koffie
Voor een optimale smaak zijn er enkele tips om in gedachten te houden. We houden allemaal van een warme kop koffie, maar als je water gebruikt dat te heet is, verbrand je de koffie. Verbrande smaken associëren we vaak met slechte koffie, dus voorkom dat je bittere, verbrande koffie drinkt door water te gebruiken dat verwarmd is tussen de 92°C en 96°C, afhankelijk van de zetmethode.
Voordat je water op de koffie schenkt, plaats je het filter in de dripper, giet je er heet water over en spoel je het water weg dat erdoorheen valt. Bovendien is het verwijderen van de papieren smaak met heet water eigenlijk een dubbele winst, lees maar snel verder. Koffie zetten in een koude server resulteert in lauwe koffie wanneer je klaar bent om te serveren. Door je karaf of server op temperatuur te brengen, blijft je koffie langer warm. Maar als je goed hebt opgelet, dan doe je dit al in de vorige stap met het doorspoelen van het papieren filter. 2 vliegen in 1 klap dus.
Tot slot is het ook goed om te overwegen of je koffiebonen wilt die van een specifieke regio of boerderij komen. Dit kan invloed hebben op de smaak van de koffie, dus het is een goed idee om verschillende opties te proberen om te zien wat je het lekkerste vindt.
Voordelen en nadelen van pour-over koffie
Met deze zorgvuldige aanpak kun je de smaak van je koffie volledig personaliseren. Pour over koffie biedt de mogelijkheid om de smaak van de koffie te beheersen en aan te passen aan je eigen persoonlijke smaak, het kan een ontspannende en rituele ervaring zijn, en met de handmatige methode is er minder afval dan bij traditionele koffiezetmethoden. Nadelen: Het kan een beetje tijd en oefening vergen om de perfecte Pour Over Coffee te maken, het vereist de aanschaf van speciale benodigdheden en is dus niet zo goedkoop als traditionele koffiezetmethoden, en het kan moeilijk zijn om consistentie te bereiken bij het zetten van grote hoeveelheden koffie.
Variaties op pour-over koffie
Voor wie graag experimenteert, biedt pour-over koffie ruimte voor creativiteit. Om deze koude koffiedrank te maken, begin je met de basisstappen voor het zetten van een Pour Over-koffie. Maar in plaats van het over een karaf of mok te gieten, laat je de koffie over een glas met ijsblokjes stromen. Er zijn verschillende manieren om variaties op deze klassieke Iced Pour Over te maken. Zo kun je bijvoorbeeld karamel- of hazelnootsiroop toevoegen voor een extra smaakje, of amandelmelk gebruiken in plaats van gewone melk om de drank romiger te maken.
Een van de grootste voordelen van Pour Over Coffee is de mogelijkheid om verschillende smaakvariaties te creëren. Zo kun je met de Flavored Pour Over methode jouw koffie een extra boost geven met bijvoorbeeld kaneel, vanille of zelfs kruidnagel. Het enige wat je hoeft te doen is de gemalen koffie te mengen met de gewenste kruiden of specerijen voordat je het water over de koffie giet.
Met deze methoden en tips kun je thuis genieten van een perfect gezette kop pour-over koffie. Of je nu kiest voor de Hario V60, Chemex of Kalita Wave, de sleutel ligt in het experimenteren met bonen, maalgraad en schenktechnieken om de smaak te vinden die het beste bij jou past. Veel plezier met het zetten van je slow coffee!