Hoe werkt een Airfryer?

De Airfryer, ook wel bekend als een heteluchtfriteuse, is een populair keukenapparaat dat de afgelopen jaren een vaste plek heeft veroverd in veel Nederlandse huishoudens. Het biedt een gezondere manier om voedsel te bereiden, met weinig tot geen olie, en is veelzijdig genoeg om te frituren, bakken, grillen, braden en zelfs stomen. Maar hoe werkt een Airfryer precies?

Wat is een Airfryer?

Een airfryer of heteluchtfriteuse is een keukenapparaat dat voedsel bereidt door hete lucht te laten circuleren met behulp van het convectiemechanisme. Airfryer is een merknaam van Philips die tot soortnaam verworden is (merkverwatering). Een ventilator laat hete lucht op hoge snelheid rond het voedsel circuleren en gaart het voedsel, waarbij een knapperige laag ontstaat, als gevolg van de maillardreactie. Het is een alternatief voor de friteuse. Voedsel kan hiermee gegrild, gebakken, gebraden, gepoft of gefrituurd worden. Het is een apparaat dat wereldwijd verkocht wordt.

Een airfryer is een kleine convectieoven die op je aanrecht kan staan en de effecten van frituren kan simuleren zonder de vettigheid of onaangename geurtjes. Hete lucht circuleert met een snelheid van 70 km/u in de mand van de friteuse, die vervolgens de warmte gelijkmatig in het apparaat verdeelt. Tip: Heteluchtfriteuses van Philips hebben een speciaal bodemontwerp, waardoor de hete lucht weer wordt opgewerveld en een gelijkmatig garingseffect ontstaat. Perfect voor iedereen die van snelle, heerlijke resultaten houdt.

Hoe werkt een Airfryer precies?

De Airfryer is een keukenapparaat wat de laatste jaren steeds populairder wordt in Nederlandse huishoudens. Het vervangt de ouderwetse frituurpan en het kan in sommige huishoudens zelfs de oven compleet vervangen. Je kunt met een Airfryer frituren, bakken, braden, grillen en zelfs stomen. Maar hoe werkt een Airfryer nou precies? Philips was het eerste met een heteluchtfriteuse, oftewel Airfryer.

De Philips Airfryer maakt gebruik van de zogeheten Rapid Air-technologie, hierdoor heeft deze Airfryer een hetelucht en grillfunctie tegelijk. Doordat de hetelucht, van maximaal 200 graden, wordt gecirculeerd door het apparaat wordt er een grill effect gecreeerd. Dit resulteert in hele knapperige frietjes en dat zonder het gebruik van olie. Philips geeft aan dat frietjes bereidt in de Airfryer tot 80% minder vet bevatten.

Een airfryer warmt lucht op tot aan een temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius. De hete lucht draait steeds rond door de pan. Hierdoor worden frietjes aan alle kanten even gaar en ontstaat er een knapperig korstje. Je stelt via het bedieningspaneel de temperatuur en baktijd in. Bij sommige airfryers kies je voor een specifiek bakprogramma. Deze opties verschillen per merk en type airfryer.

De kracht van de Airfryer zit in de simpelheid ervan. Je hoeft namelijk eigenlijk alleen maar de temperatuur en de tijd in te stellen. Er zijn een aantal Airfryers op de markt, bijvoorbeeld van Tefal, die verschillende keuzeprogramma’s laten zien op het apparaat. Dit is eigenlijk compleet overbodig, want je wilt slechts de temperatuur en de tijd weten bij het Airfryen. Dit schept nogal onduidelijkheid bij de consument wanneer deze zo’n apparaat heeft aangeschaft. Een Airfryer is geen oven met allerlei verschillende standen zoals grillstand, pizzastand en andere programma’s.

De technologie achter de Airfryer

Philips maakt gebruik van een unieke technologie om hetelucht te circuleren in de binnenpan. Het merk heeft een patent op de Starfish, TurboStar Rapid Air-technologie. Deze Turbostar-technologie bevindt zich in de pan van de airfyer. Deze pan heeft in de bodem een stervormig design waardoor aangezogen lucht op een unieke manier langs het gerecht geblazen wordt. Alleen Philips mag gebruik maken van deze techniek.

Deze techniek staat ook bekend als Rapid Air-technologie en zorgt ervoor dat je niet alleen kunt frituren, maar ook uitstekend kunt grillen bakken en braden. Uit onderzoek van Philips is gebleken dat een stervormige bodem ervoor zorgt dat hete lucht het beste effect heeft op de garing van het voedsel in vergelijking met andere vormen in de bodem of zelfs een vlakke bodem.

Andere merken, zoals Tefal, hebben hun eigen technologieën. De Tefal Actifry maakt gebruik van een lepeltje olie, dit hoeft bij de Philips Airfryer niet persee. Daarnaast heeft de Actifry een draaiarm die ervoor zorgt dat de gerechten door elkaar geroerd worden. Zo ontstaat er ook een goede luchtcirculatie rondom het gerecht. De Airfryer heeft zo’n sterke luchtcirculatie dat dat een draaiarm niet nodig is.

Hoe gebruik je een Airfryer?

Een airfryer circuleert op hoge snelheid hete lucht, waardoor de ingrediënten in de heteluchtfriteuse gelijkmatig en snel gaar worden. Dankzij de goede luchtcirculatie krijgen zelfs patatjes een krokant korstje. Je hebt hiervoor geen olie nodig. Het voedsel gaat in de mand of bak. De temperatuur kun je meestal tussen de 80 °C en 200 °C instellen. Kijk voor de juiste instellingen op de verpakking van het product dat je wilt klaarmaken. Sommige airfryers hebben automatische programma’s voor bepaalde gerechten. Zo heb je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd.

De digitale modellen van de Airfryer stel je in door eerst op de aan-/uitknop te drukken. Op het display verschijnt de temperatuur die je als laatste hebt geselecteerd. Vervolgens druk je op de knoppen voor het verhogen of verlagen van de temperatuur om de juiste temperatuur in te stellen. Ten slotte druk je op de start-/pauzeknop. Als de ingestelde tijd is verstreken laat het apparaat een pieptoon horen. De Airfryer Viva met draaiknop stel je in door de temperatuurregelaar en de timerknop op de juiste standen te zetten.

Je hoeft je Airfryer niet voor te verwarmen, maar het apparaat heeft wel tijd nodig om op de gewenste temperatuur te komen. Als je de ingrediënten van je maaltijd pas in de Airfryer wilt doen als deze de juiste temperatuur heeft bereikt, kun je ervoor kiezen om de Airfryer voor te verwarmen.

Voordelen van een Airfryer

Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet gebruikt voor het bereiden van snacks. Dat maakt frietjes en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins. Het garen met hete lucht gaat snel en tijdens het bakken heb je geen last van frituurdampen. Een airfryer is veilig in gebruik, omdat er geen frituurspetters uit de pan springen. Zonder aangekoekt frituurvet reinig je gemakkelijk de uitneembare binnenpan.

Bovendien produceren airfryers geen nare frituurluchtjes en hoef je je geen zorgen te maken over het weggooien van oud frituurvet. Zelfs schoonmaken is makkelijker met een heteluchtfriteuse – alle verwijderbare onderdelen zijn meestal vaatwasmachinebestendig.

Wat kun je bereiden in een Airfryer?

Met een airfryer bak je veel meer dan alleen friet en snacks. In een airfryer frituur je zonder olie. Als je frietjes bakt in de airfryer, kies dan bij voorkeur voor ovenfriet óf speciale airfryer frietjes. Alle andere soorten zijn ook mogelijk, maar de ervaring leert dat deze vaak minder knapperig en eerder droog worden. Voor de afwisseling bak je ook zoete aardappel frieten in je airfryer. Voor het bakken van goede airfryer snacks zoals frikandellen, kroketten, hamburgers en bitterballen raden we je wel aan om alleen de variant voor de oven of airfryer te gebruiken.

Eigenlijk kun je alle soorten friet klaarmaken in de Airfryer, verse uit de koeling of bevroren uit de vriezer. De verse frietjes uit de koeling hebben wel altijd een lepeltje olie nodig, maar komen daarna heerlijk krokant uit de Airfryer. Frietjes uit de diepvries zijn echt snel klaar en hebben ook geen extra olie nodig. Je kunt zowel gebruik maken van speciale Airfryer friet als gewoon de normale friet.

Naast friet en snacks kun je ook vlees, vis, groenten en zelfs gebak bereiden. Zo kun je prima een biefstuk bereiden in de Airfryer met een perfecte garing. Karbonade en speklapjes doen het ook erg goed in de Airfryer, belangrijk is dan wel om een Airfryer spatdeksel te gebruiken tegen opspattend vet. Ook grotere stukken vlees zoals een rollade of beenham komen lekker sappig uit de Airfryer.

Groenten rooster je heel gemakkelijk in je airfryer. Gebruik stevige groenten zoals bijvoorbeeld aubergine, wortel, pompoen, paprika of courgette. Snijd deze in grove stukken en maak ze aan met olie en eventueel wat zout of kruiden voor je ze in de airfryer doet. Ook voor bakrecepten staat de airfryer paraat. Zo bak je er een cake in, maar ook een taart of een plaatkoek.

Tips voor het gebruik van een Airfryer

Wat nog wel eens onderschat kan worden is hoe heet een airfryer kan worden. Let dus op dat je hem op een vlakke, warmtebestendige ondergrond neerzet waar hij niet verplaatst hoeft te worden. Een onderzetten, snijplank of steen onder het apparaat doen kan natuurlijk ook. Ook bij het uithalen van de gebakken etenswaren moet je voorzichtig zijn. Het bakje waar je het eten in doet kan namelijk ook erg heet zijn. Daarnaast moet je ook rekening houden met de ventilatoren van de luchtfriteuse. Deze zitten meestal aan de achterkant. Zorg ervoor dat deze vrij zijn zodat de hete lucht naar buiten kan.

Een veelgemaakte fout is de verkeerde temperatuur instellen in de airfryer. Elk gerecht heeft een optimale baktemperatuur nodig voor het beste resultaat. Friet en gefrituurd voedsel moet je bijvoorbeeld bakken op 180-200°C, terwijl vis en kip beter gaar worden bij 160-180°C. Controleer dus altijd het recept of de verpakking voor de juiste temperatuur.

Voor een gelijkmatig resultaat is het belangrijk om het voedsel regelmatig te roeren of schudden tijdens het bakken. Dit zorgt ervoor dat alles rondom bruin en knapperig wordt. Roer met een spatel of schud de mand halverwege de baktijd. Let wel op dat de mand goed in het apparaat vastzit als je schudt.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Heb ik olie nodig in een Airfryer?

In principe hoef je geen olie toe te voegen aan de producten die je in Airfryer bereidt. Je hoeft alleen olie toe te voegen als je gerechten bereidt met verse etenswaren die nog niet zijn behandeld, zoals ongemarineerde kip. Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kun je zonder olie in de Airfryer plaatsen. Mocht het nodig zijn om olie toe te voegen, gebruik dan zo min mogelijk olie en bestrijk de etenswaren voordat je ze in de Airfryer doet.

2. Hoe lang duurt het om frietjes te bakken in een Airfryer?

Welke versie je ook verkiest, frietjes hebben maximaal 25 minuten nodig om te bakken.

3. Kan ik bakpapier of aluminiumfolie gebruiken in een Airfryer?

Het is mogelijk om bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken in de Airfryer.

4. Hoe maak ik een Airfryer schoon?

Nadat je de luchtfriteuse gebruikt hebt is het belangrijk om deze goed te laten afkoelen. Laat hem zo’n 30 minuten afkoelen. Vervolgens kan je het bakje/mandje het beste 10 minuten laten weken in warm water met wat afwasmiddel. Ga er daarna met een zachte borstel of doek doorheen om de etensresten weg te halen. Herhaal dit proces elke keer nadat je de airfryer gebruikt.

5. Wat kan ik niet in een Airfryer bereiden?

Te licht voedsel zoals zoutjes of chips wordt rondgeblazen en moet afgedekt worden met een zeef of rooster. Zonder hulpmiddel is het ongeschikt om alles waar nat beslag omheen zit te bakken, zoals: oliebollen, beignets, tempura, lekkerbekjes of kibbeling.

6. Wat is het verschil tussen een Airfryer en een heteluchtoven?

Het grote verschil tussen een airfryer en heteluchtoven is dat je de airfryer niet hoeft voor te verwarmen en de oven wel. Niet alleen kan de airfryer de lucht met een druk op de knop verwarmen, de hoeveelheid lucht is ook vele malen kleiner dan die van een oven. Dabei kan de lucht veel beter circuleren door het ronde ontwerp, waardoor alle kanten sneller heet en krokant worden.

Conclusie

De Airfryer is een veelzijdig en gezond alternatief voor de traditionele frituurpan en zelfs de oven. Door de snelle circulatie van hete lucht kun je met weinig tot geen olie knapperige frietjes, sappig vlees, krokante groenten en zelfs gebak bereiden. Dankzij technologieën zoals de Rapid Air-technologie van Philips en de eenvoudige bediening is het een gebruiksvriendelijk apparaat voor zowel beginners als ervaren koks.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *