Een schone wasmachine zorgt voor fris wasgoed en gaat langer mee. Maar hoe maak je je wasmachine effectief schoon? In dit artikel delen we de beste manieren om je wasmachine te reinigen, van het aanpakken van vetluis tot het ontkalken van de trommel. Met praktische tips en eenvoudige stappen houd je je wasmachine in topconditie.
Waarom is het schoonmaken van je wasmachine belangrijk?
Een wasmachine schoonmaken lijkt misschien overbodig, maar regelmatig onderhoud is cruciaal om je apparaat goed te laten werken en nare geuren of vetluis te voorkomen. In deze blog bespreken we waarom het schoonmaken van je wasmachine belangrijk is, hoe vaak je dit moet doen, en geven we je de beste tips voor een grondige reiniging. Je zou denken dat een apparaat dat is ontworpen om kleding schoon te maken, zelf ook schoon blijft. Helaas is dit niet het geval. Zeepresten, vuil en kalk kunnen zich ophopen in de trommel, het zeepbakje en de rubberen rand (manchetrand), waardoor nare geuren, vlekken op je wasgoed en zelfs verstoppingen kunnen ontstaan.
Hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken?
Hoe vaak je je wasmachine moet reinigen hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en hoe hard het water is in jouw regio. Een goede richtlijn is om een keer per maand een grondige schoonmaakbeurt te geven aan je wasmachine. Daarnaast kun je ook elke week een paar kleine dingen doen om je wasmachine fris te houden.
Het advies is om je wasmachine 1 à 2 keer per maand schoon te maken. Duurt ongeveer een uur, maar geen nood: de wasmachine zelf doet het meeste werk.
Stap-voor-stap: De wasmachine schoonmaken
Het wasmiddelbakje reinigen
Het wasmiddelbakje kan bij bijna alle wasmachines wel uit de machine gehaald worden, waardoor het schoonmaken van het zeepbakje een stuk makkelijker wordt. Zeepresten kunnen gemakkelijk uit de bak verwijderd worden onder de kraan. Voor de zekerheid kunt u de handleiding van uw wasmachine raadplegen om te zien hoe het wasmiddelbakje verwijderd kan worden, zodat u deze kunt schoonmaken.
Als het Zeepbakje van de wasmachine erg vuil is, verwijdert u het zeepbakje en spoelt u deze uit onder de kraan. De Bosch manieren om de zeepbak loshalen kan verschillend zijn per merk en of type wasmachine maar voor de meeste apparaten gaat het op de zelfde manier. Trek het zeepbak uit tot u weerstand voelt, de blauwe knop aangegeven met de rode pijl op de foto de ontgrendelknop indrukken aan het einde van de lade en deze er geheel uittrekken.
De rubberen rand (manchetrand) schoonmaken
Maak als eerste de rubberen randen bij de deur schoon met wat keukenpapier. Hier haal je makkelijk vet, wasmiddel, huidschilfers en haren mee weg. Dit is waarschijnlijk heel vies, dus wees voorbereid. Gebruik trouwens nooit te veel wasmiddel, want juist hierdoor worden de rubberen randen zo vies.
In de rubberen rand rondom de ingang van de trommel – ook wel ‘manchet’ genoemd – hoopt vuil op. Dit kun je met een vochtige doek of keukenpapier schoonmaken. Neem ook meteen de deur en het scharnier mee. Daarna wel even afdrogen met een schone doek.
De trommel reinigen met een heet wasprogramma
Een eenvoudige manier om je wasmachine schoon te maken, is door regelmatig een lege was op hoge temperatuur te draaien. Kies voor een programma van 90 graden zonder wasgoed. Dit helpt bij het verwijderen van vetluis en bacteriën. Voor een beter resultaat kun je een schoonmaakmiddel zoals soda, natuurazijn of vaatwastabletten toevoegen.
Draai een hete was. Was minstens een keer per maand op 60 graden – en als je wasmachine erg stinkt, zelfs op 90 graden. Dit doodt de vetluisbacterie. Gebruik een beetje waspoeder voor witte was en gooi (oud) wasgoed in de trommel, dat veegt ‘m schoon. Of draai een wasbeurt zonder was. Giet dan een flinke scheut natuurazijn in de wasmiddellade óf doe een halve kop schoonmaaksoda in de trommel. Ook een optie: twee vaatwastabletten. Sommige wasmachines hebben een apart trommelreinigingsprogramma, ideaal om hier voor te gebruiken.
Het filter schoonmaken
In de filter kan zich vetluis bevinden, dus het reinigen hiervan is zeer belangrijk. Meestal vindt u de filter achter het klepje aan de voorzijde van uw wasmachine. Laat de wasmachine met het aftapslangetje leeglopen en verwijder de filter voorzichtig. Reinig de binnenkant vervolgens met een schone doek, water en allesreiniger. Let op! Dit kan een vies klusje zijn, dus plaats een kom of een emmer onder het klepje. Het dragen van huishoudhandschoenen is ook verstandig.
Het filter zit meestal onderin je wasmachine achter een klepje aan de voorkant. Voordat je het filter losdraait, laat je eerst het water weglopen. Houd daarvoor een bakje of emmer gereed en draai het zwart/grijze afvoerslangetje naast het filter open. Het filter kun je vervolgens leegschudden en eventueel onder de kraan schoonmaken, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel.
Ontkalken van de wasmachine
Tot slot moet je de wasmachine af en toe ontkalken. Kalkaanslag kan namelijk schadelijk zijn en bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine beschadigen. Als gevolg zal de wasmachine meer energie nodig hebben om het water op te warmen en dat kost jou weer geld. Je hebt hiervoor een ontkalkingsmiddel nodig. Vervolgens moet je de wasmachine leeghalen en de instructies op de verpakking van het middel volgen. Giet de juiste hoeveelheid in het vakje waar je normaal gesproken wasmiddel in doet.
Kalkaanslag is schadelijk voor je wasmachine. Je wilt uiteraard niet dat het verwarmingselement in je apparaat beschadigd raakt. De wasmachine verbruikt dan namelijk meer energie om het water op te warmen. Vergeet daarom niet om je wasmachine af en toe te ontkalken.
Tips om je wasmachine schoon te houden
Na het reinigen van je wasmachine met onze schoonmaak tips wil je natuurlijk zo lang mogelijk van jouw schone wasmachine genieten. Daarom geven we hieronder een aantal nuttige tips om je wasmachine na de reiniging zo lang mogelijk schoon te houden. Door deze onderhoudstips op te volgen stel je de volgende reinigingsbeurt zo veel mogelijk uit. Een simpele maar effectieve tip om je wasmachine fris te houden is om de deur na elke wasbeurt open te laten staan. Zo kan de trommel goed drogen en krijgen bacteriën en schimmels minder kans om te groeien. Doe dit ook met de wasmiddellade, zodat deze ook kan luchten.
Gebruik daarom niet meer wasmiddel dan nodig is. Let op de juiste dosering van het wasmiddel en houd rekening met de hardheid van het water, de vuilgraad van de was en de grootte van de lading.
Veelgemaakte fouten vermijden
Gebruik nooit schoonmaakazijn en gebruik natuurazijn met mate, dus niet elke maand. Want het kan de rubbers beschadigen.
Wij raden af om de wasmachine te reinigen met soda, dit kan het materiaal van de wasmachine aantasten.
Met deze praktische stappen en tips houd je je wasmachine fris en schoon. Door regelmatig onderhoud voorkom je nare geurtjes, vetluis en kalkaanslag, waardoor je wasmachine langer meegaat en je was altijd fris uit de trommel komt.