Wat is een systeemcamera? Welke systeemcamera moet ik kiezen?

Een systeemcamera is een digitale camera zonder spiegel, maar met verwisselbare lenzen en tal van instelmogelijkheden. De camera’s zijn lichter en kleiner dan een spiegelreflexcamera én voorzien van een digitale zoeker. Systeemcamera’s zijn razendsnel, hebben een hele goede beeldkwaliteit en doen zeker niet onder voor spiegelreflexcamera’s.

Wist je dat een systeemcamera geen spiegel heeft? Alles gaat digitaal. Hierdoor zijn deze camera’s vaak een stuk kleiner en lichter. Eén enkele sensor doet bij een systeemcamera al het werk. Hierdoor is de zoeker ook digitaal en zie je direct hoe je foto eruit ziet, nog voordat je deze maakt. Veel systeemcamera’s hebben niet eens een zoeker en ben je dus aangewezen op alleen het LCD-scherm. Ook zit er geen spiegel in, wat deze type camera enorm snel maakt. Hierdoor maak je enorm veel foto’s achter elkaar én met bizar snelle sluitertijden. Je kiest voor een systeemcamera omdat je de opties van een spiegelreflexcamera wilt, alleen dan in een compact en licht jasje. Ook de snelheid van de systeemcamera is een reden om voor dit toestel te gaan.

Systeemcamera’s zijn camera’s die de kwaliteit van spiegelreflexcamera’s evenaren. In plaats van een spiegel die het beeld naar de zoeker reflecteert, gebruiken systeemcamera’s echter een elektronische zoeker (of het display achteraan de camera). Dit zorgt voor een lichtere, compactere camera die uitstekende foto’s en video’s kan maken. Systeemcamera’s hebben verwisselbare lenzen, waardoor de gebruiker de camera kan aanpassen aan de specifieke situatie. Systeemcamera’s zijn ideaal voor fotografen die op zoek zijn naar de kwaliteit van een spiegelreflexcamera, maar een lichtere en meer compacte optie willen.

Systeemcamera’s zijn de spiegelreflexen inmiddels fors voorbijgestreefd. Ze zijn in vrijwel elk opzicht beter. Groot voordeel is ook: ze zijn compacter en lichter. Je neemt ze dus makkelijker mee op wandeling of fietstocht.

Voordelen van een systeemcamera

  • Compact en licht: Een systeemcamera is een middenweg tussen een compact camera en een spiegelreflexcamera. De camera is compact, maar heeft wel een verwisselbare lens en geavanceerde instellingen.
  • Hoge beeldkwaliteit: De meeste professionele systeemcamera’s hebben een APS-C of full frame sensor. Vooral een full frame sensor staat voor een hoge beeldkwaliteit en scherpe foto’s bij weinig licht.
  • Snelle prestaties: Bij een systeemcamera werkt het anders. Zo is bij systeemcamera’s de spiegel uit de camera gehaald. Het licht valt direct op de sensor van de camera waardoor je ontzettend snel een foto kan maken. De vertraging van de spiegel die omhoog geklapt moet worden is er immers uitgehaald. Hierdoor kunnen systeemcamera’s meer beelden per seconde vastleggen dan spiegelreflexcamera’s.
  • Flexibiliteit: Op een systeemcamera kun je zelf kiezen welke lenzen je gebruikt! De instapmodellen systeemcamera’s kun je vaak samen met een standaard lens zoals een 15-45mm of 16-50mm kopen. Deze standaard lens wordt ook wel een ‘kitlens’ genoemd.

Nadelen van een systeemcamera

  • Elektronische zoeker: In vergelijking met de optische zoeker van een spiegelreflexcamera, werkt een digitale zoeker van een systeemcamera vaak iets trager. De vertraging van het beeld is minimaal en nauwelijks waarneembaar, maar het vereist wel wat gewenning bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen.
  • Batterijduur: Vaak een slechtere batterijduur dan spiegelreflexcamera’s door de kleinere accu.
  • Lensaanbod: Ieder merk heeft zijn eigen type aansluiting (“vatting”) en daardoor blijf je aan één merk gebonden. Kijk dus goed of het merk dat je voor ogen heeft voldoende keuze in lenzen heeft als je wilt uitbreiden.

Welke systeemcamera moet ik kiezen?

Welke systeemcamera jij moet kiezen hangt van een hoop dingen af. Bedenk allereerst goed wat je wilt fotograferen. Laat je niet leiden door alle features, maar kijk vooral naar wat jij gaat gebruiken. 8K video is hartstikke leuk, maar als je nooit video’s maakt, heb je het ook niet nodig. Uiteraard speelt budget ook een rol.

Belangrijke factoren om op te letten

  • Sensorgrootte: De grootte van de sensor is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.
  • Full frame: Vangt het meeste licht, waardoor je veel details ziet in het donker. Creëert de zachtste achtergrondonscherpte, wat mooi is voor portretfoto’s. Gebruikt de volledige beeldhoek van de lens, waarmee je landschappen in beeld brengt. Zit vaak in een hogere prijsklasse dan APS-C en Micro Four Thirds.
  • APS-C: Beeld is meer ingezoomd, waardoor je onderwerpen dichterbij haalt. Vervorming in de hoeken van je beeld zijn minder snel zichtbaar. Door het kleinere formaat is de camera vaak compacter dan full frame.
  • Micro Four Thirds: Kleinste sensor voor systeemcamera’s, waardoor er meer ruimte is voor extra functies. De 4:3 beeldverhouding is bijna vierkant, waardoor je zowel staand als liggend veel in beeld brengt. Veel lenzen voor camera’s met MFT sensor zijn compact, wat handig is voor op reis.

Autofocus: Autofocus is belangrijk in zowat elk type fotografie, en extra belangrijk voor bijvoorbeeld sport, wildlife en portretten. De snelheid en nauwkeurigheid van de autofocus verschilt per camera.

Beeldstabilisatie: Beeldstabilisatie is handig om te hebben, vooral als je vaak bij weinig licht fotografeert of als je uit de hand fotografeert. Sommige camera’s hebben in-body beeldstabilisatie, terwijl andere dit in de objectieven hebben ingebouwd.

Video-mogelijkheden: Wil je vlogs opnemen met je systeemcamera, dan is het wel zo makkelijk als je jezelf goed in beeld hebt. Daarom hebben deze camera’s een kantelbaar scherm. Daarnaast is de filmfunctie van de camera erg belangrijk. Je neemt je vlogs op in een resolutie van minimaal full hd bij 60 frames per seconde.

Budget: Bepaal voor het aanschaffen van een nieuwe camera altijd goed wat je maximale budget is en wat je van een camera verwacht.

Aanbevelingen per type fotograaf

  • Beginners: Een goede systeemcamera voor beginners? Hetvuldig om te weten dat de meeste cameramerken drie reeksen op de markt zetten. Een reeks instapmodellen voor beginnende fotografen, een reeks voor de (semi-)gevorderde fotografen en een reeks voor professionele fotografen.
  • Canon EOS R100: De Canon EOS R100 biedt een uitstekende beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijke bediening, ideaal voor documentaire werk.
  • Sony ZV-E10 II: De Sony ZV-E10 II is speciaal ontworpen voor vloggers en contentmakers. Deze systeemcamera biedt uitstekende autofocus, een draaibaar scherm en een ingebouwde microfoon met een windscherm.
  • Gevorderden: De beginnende professional: Ik wil scherpe foto’s, creatieve vrijheid, lenzen verwisselen, niet te groot toestel en video is geen pré: Systeemcamera tot €850 (inclusief lens).
  • Fujifilm X-T5: De Fujifilm X-T5 is de beste systeemcamera tot 2.000 euro (body-prijs). Het is een van de drie vlaggenschepen van de gerenommeerde camerafirma Fujifilm.
  • Nikon Z5 II: Wauw, wat een prijs/kwaliteit-knaller is de Nikon Z5 II. Voor nog geen 2.000 euro haal je een geavanceerde fullframe systeemcamera in huis met haarscherpe beelden, professionele autofocus en video-mogelijkheden die content creators doen watertanden.
  • Professionals: De Nikon Z9, de Sony A1 II en de Canon EOS R3 zijn – ex aequo – de beste systeemcamera’s van dit moment. Drie spectaculaire vlaggenschepen van drie gerenommeerde firma’s.
  • Canon EOS R5 Mark II: De Canon EOS R5 Mark II is de opvolger van de geliefde EOS R5. Deze zeer krachtige systeemcamera levert indrukwekkende prestaties voor zowel fotografen als filmmakers. Met een 45MP full-frame sensor, 8K video-opname, en geavanceerde autofocus, biedt deze camera ongelooflijke veelzijdigheid.
  • Sony A7 IV: De Sony A7 IV full frame systeemcamera biedt een indrukwekkende combinatie van beeldkwaliteit, veelzijdigheid en geavanceerde videofunctionaliteit. De camera is ideaal voor gevorderde videografen die zowel in 4K als in Full HD willen opnemen met een hoge mate van controle en precisie.

FAQ: Veelgestelde vragen over systeemcamera’s

1. Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Met systeemcamera’s bereik je tegenwoordig net zoveel als met een spiegelreflexcamera. Beide camera’s beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt. Een spiegelreflexcamera wordt gekenmerkt door de spiegel die erin zit. Het onderwerp dat je wilt fotograferen komt door de lens via de spiegel terecht in de zoeker waar je doorheen kijkt. Een systeemcamera heeft geen spiegel, waardoor deze compacter en lichter is en een digitale zoeker gebruikt.

2. Is een full frame sensor noodzakelijk?

Nee, een full frame sensor is niet altijd noodzakelijk. Voor de meeste fotografen is het aantal megapixels en de sensorgrootte niet cruciaal. Je hoeft geen 40 megapixel camera te kopen om goede, scherpe foto’s te maken! Voor het maken van een scherpe afdruk op A3-formaat, heb je al voldoende aan een foto van 12 megapixels. Als je geen grote afdrukken maakt, is een APS-C of Micro Four Thirds sensor vaak voldoende.

3. Welke lens moet ik kiezen bij een systeemcamera?

Hoe en wat je fotografeert, is erg afhankelijk van de lens. Hoe hoger de brandpuntsafstand, hoe groter het zoombereik. Wil je gewoon lekker starten met vakantie en familiefoto’s? Dan kan ik je een kitlens aanraden. Een kitlens is een lens die veel fabrikanten standaard bij een nieuwe systeemcamera leveren en heeft een bereik tussen de 14mm en 55mm. Wil je natuur of sport fotograferen? Overweeg dan als extra een telelens.

4. Zijn systeemcamera’s geschikt voor video?

Ja, systeemcamera’s bieden de ideale combinatie tussen beeldkwaliteit, flexibiliteit en gebruiksgemak waardoor zij een favoriet zijn onder zowel beginnende als professionele videografen. Denk hierbij aan de videoresolutie, het aantal frames per seconde voor eventuele slowmotion shots, de beeldstabilisatie, de beeldsensor en de bitdiepte.

5. Hoe belangrijk is beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie is handig om te hebben, vooral als je vaak bij weinig licht fotografeert of als je uit de hand fotografeert. Sommige camera’s hebben in-body beeldstabilisatie, terwijl andere dit in de objectieven hebben ingebouwd. Het is ook mogelijk om beide te combineren en zo voor extra stabiliteit te zorgen.

Conclusie

Een systeemcamera is een veelzijdige en compacte optie voor fotografen van alle niveaus. Door te letten op factoren zoals sensorgrootte, autofocus, beeldstabilisatie en je budget, kun je de camera kiezen die het beste bij jouw behoeften past. Of je nu een beginner bent die start met een Canon EOS R100, een gevorderde fotograaf die kiest voor de Fujifilm X-T5, of een professional die gaat voor de Canon EOS R5 Mark II, er is altijd een systeemcamera die aansluit bij jouw wensen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *